Vem är jag? Har jag något värde? Är livet värt att leva? Vad är meningen med det hela? Dessa frågor hade Said med sig när han som ung man kom till Sverige. Han hade upplevt många trauman som satte djupa spår, men en dag hittade han sin egen väg till ett meningsfullt liv.

När den iranska revolutionen startade var Said 11 år gammal. Tiden innan revolutionen var en fin period med goda minnen och det iranska folket hade börjat få ett bättre liv. Innan revolutionen var människor inte stressade och ett löfte eller ett ord var värt något. Landet började mer och mer ta till sig influenser från andra länder och det fanns glädje!

Den fina tiden gick över till en mörkertid efter revolutionen. Det kändes som om ett mörkt täcke la sig över landet och depressionen blev djupare med kriget. När Said såg sina kompisar bli martyrer, dök en fråga upp hos honom: ”Vad är meningen med livet och med det hela?”.  Livet i Iran liknade en skräckfilm som i början var fin, folk var glada och solen sken, men skräcken lurade hela tiden bakom hörnet. Till slut såg han inget annat alternativ än att lämna landet.

Förlorad identitet

1990 kom Said till Sverige som 22-åring. Sverige var ett fantastiskt land. Här kunde han få mer frihet och nya möjligheter, till exempel yttrandefrihet. Ändå hittade han ingen mening med livet.
Många nya utmaningar väntade. Han var tvungen att lära sig ett nytt språk, en ny kultur och så klart sätta sig in i det svenska systemet. Att behöva lämna sitt land, familj och nätverk bakom sig är traumatiskt för de flesta. Särskilt om man har genomlevt en revolution som innebar krig och konflikter. Said jobbade nästan hela sin vakna tid på en pizzeria men efter ett tag började han läsa på Komvux. Han insåg då att man inte kunde bli rik på att jobba på en pizzeria. Inte för att han hade något specifikt mål, men han märkte bara att jobbet på pizzerian inte hade någon framtid.

Det var under tiden på Komvux som han fick frågan: ”Said är du muslim?” Han hade själv ingen aning. Liksom många andra migranter tappade han sin identitet och kände sig vilsen i det nya landet. En tid av sökande började vilket bland annat ledde till flera intressanta möten och diskussioner med ett par Komvuxlärare och några kristna i USA.

Att finna mening och hopp i det nya landet

Said lärde sig språket och kom in det svenska samhället. Genom studier kom han i kontakt med religionskunskap. Said som aldrig tidigare praktiserat religion hade äntligen hittat hem. Den kristna tron gav honom mening, hopp och en inre frid. Idag hjälper den honom att hantera svårigheter i livet

Genom sina föreläsningar vill Said berätta vad det innebär att migrera till ett nytt land och hur migrationen fortfarande påverkar en människa många år senare. Han vill också inge hopp till andra som kommit till Sverige och som känner att livet är för svårt att leva.

Said är utbildad ingenjör men arbetar idag som coach och hjälper människor som vill komma närmare ett arbete. Said föreläser på svenska, persiska och engelska.